Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Villámcsapás hatása a számítógépeinkre.

Villámcsapás hatása a számítógépeinkre

A számítógép meg az idő

Bevallom férfiasan, hétfőn reggel kicsit megijedtem. Mentem, hogy kinyissam az üzletet, de alig fordultam be az utcánkba, meg kellett állnom. A Rákóczi utca és környéke tele volt autókkal, mindenfelé emberek álltak, és vártak. Láttam a szomszédok hitetlenkedő, csodálkozó arcát is az ablakokban.

Nem tudtam mire vélni a dolgot, de próbáltam a tömegben valahogy elérni az ajtót, elvégre ki kellett nyitni az üzletet. És akkor az emberek közelebb jöttek, egyre közelebb, alig mertem hátranézni, már épp azon gondolkodtam, hogy csak résnyire nyitom az ajtót, besurranok, és gyorsan magamra zárom.

De akkor megláttam, hogy mi van az emberek kezében. Annyira furcsa volt ez a hatalmas tömeg, hogy fel se tűnt, hogy mindannyian számítógépet tartanak a kezükben.

Nagyon meglepődtem. Hát mi történhetett a városban?

Ahogy az emberek felé léptem, egyre több és több régi ügyfelünket ismertem fel.

Köszöntöttem a várakozókat, de mielőtt bármit kérdezhettem volna, már maguktól mondták, egymás szavába vágva, hogy a villámlás vagy a viharos szél vagy az eső tönkretette a számítógépet, nem működik a számítógép a vihar óta, biztos belecsapott a villám a számítógépbe, elázott a számítógép, azóta nem működik...

Ekkor megnyugodtam.

Egyrészt azért, mert nagyon jó érzés, a munkánk elismerése, ha ilyen sokan kérnek tőlünk segítséget, ha ilyen sokan bíznak bennünk.

Másrészt pedig azért, mert biztosan tudtam, hogy mindenkinek tudunk segíteni.

Mert értünk hozzá.

Persze dolgos nap volt a hétfő, jólesőn dolgos nap.

Aztán a kedd is. Meg a szerda. És a csütörtök is.

Ma reggel a szomszédaink már nem bámultak ki az ablakon meglepetten. Hozzászoktak a sok autóhoz, a tömeghez.

Csak az időjárást nem lehet megszokni. Meg a következményeit, ha nem vigyázunk.

Tehát vigyázzunk – ne csak magunkra, a számítógépeinkre is.

 

Mert mi szeretjük a számítógépünket.

 

----------

Hogy mi is az a villám?

villám nagy energiájú, természetes légköri elektromos kisülés. Keletkezhet felhő–föld és felhő–felhő között is. Áramerőssége általában 20-30 000 amper, ami kivételes esetben meghaladhatja a 300 000 ampert is.

Számítógépeinkre, elektromos eszközeinkre hatással lehet egy közeli villámcsapás?

Erős villámlással, mennydörgéssel járó zivatarok után, ha azt észleljük, hogy elektromos-elektronikus berendezéseink nem működnek, joggal gyanakodhatunk arra, hogy a károkat a villámlás okozta.

 

Hogyan előzhetők meg a villámcsapás okozta másodlagos hatások?

Aki igazán óvatos és elővigyázatos, az már a zivatar közeledtekor áramtalanítja a kényesebb elektronikus berendezéseit – a kikapcsolás nem elég, a csatlakozókat is érdemes kihúzni a konnektorból. Szintén jó módszer lehet a túláramtól védő elosztók, hosszabbítók használata (ezek nem is túl drágán a műszaki áruházakban beszerezhetők), számítógépek esetében pedig a szünetmentes áramforrás is megfelelő védelem lehet (de magát a szünetmentes tápot ekkor még nem védi semmi).


Zivatar közben semmiképpen ne használjunk ölben tartott, és a töltőjére csatlakoztatott laptopot, ezzel még saját magunk egészségét is veszélyeztetnénk.

 

Mit tehetek, hogy ne okozzon nagy kárt a villám a számítógépemben?

Érdemes olyan túlfeszültségvédőt elosztót beszerezni ami időben lekapcsolja az áram útját. Ilyen eszközök bőven vannak a TZteam Számításcenikai üzlet kínálatában. Ide kattintva megtekinthetőek és azonnal rendelhetőek is.

Fontos, hogy legyen mentés az adataimról!

Ez egyébként is fontos, de ilyenkor amikor villámlik különösen számít, hogy van-e mentésünk a képeinkről, dokumentumainkról. Sokszor elég egy pendrive is, de aki nagyobb figyelmet fordít az adatai megóvására, vásárol egy USB-s külső winchestert.

Most ilyen is van akciós áron a TZteam kínálatában.

Ez most nagyon akciós (még van néhány darab a készletünkön): 320GB USB winchester bruttó 6 900 Ft -os áron.

Hogy miért tudjuk ilyen jó áron adni? -Mert nagyon sok felújított laptop-ot vásárolunk, melyekben ezeket a 320GB-os winchesterek cseréljük SSD meghajtóra. Maximum egyszer lettek telepítve, de adatokat nem másoltak rá. Megformattáljuk őket és egy USB-s tokban új életre kelnek. Természetesen 2 év teljeskörű garanciát vállalunk rájuk.

A képek csak illusztációk, szerencsére üzletünkben többféle külső házból is lehet választani.

Kapcsolatfelvétel: