Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Adatlopás

Felhasználói profilokat érintő adatlopást lepleztek le

 

Ezeknek a profiloknak a tulajdonosai sokszor nem is tudják, hogy hekkelés áldozatai vagy legalábbis potenciális áldozatai – a HIBP ezen segít: bármilyen begépelt emailcímről megmondja, hogy a hozzá tartozó azonosítók átmentek-e a múltban hekkerek kezén (azaz az email megtalálható-e a HIBP adatbázisában) vagy sem. Az oldal azt is jelzi (ha tudja), hogy az adott email adatai melyik online szolgáltatás révén kerültek hekkerekhez.

Saját példámon keresztül tudom megmutatni, hogyan, ugyanis a privát emailcímemet beírva a következő látvány fogadott:

Vagyis a mailcímem négy adatlopásban is érintett, a jelzett szolgáltatások révén. Háromról tudtam, és látszik, hogy ezek még régebbi ügyek, abból az időből, amikor még ugyanazt a jelszót használtam mindenhova (már évek óta nem használok például Last.fm-et). Pont a HIBP-nek köszönhetően értesültem erről a három érintettségről, és persze akkor rögtön jelszót is változtattam mindenhol. A negyedik figyelmeztetés viszont egész friss, és ez azt jelzi, hogy megint igencsak érdemes átgondolnom a jelszókezelési szokásaimat.

Hunt pénteken tett fel új posztot a blogjára, amiben erről a frissítésről ír. A HIBP adatbázisa éppen akkor több mint egymilliárd felhasználó adataival bővült, azaz

több mint egymilliárd felhasználói profilról derült ki, hogy támadható.

A frissítés két adatbázisból állt össze, az egyik 593 427 119 elemű, a másik 457 962 538 elemű, ami összesen 1,051 milliárd. Az óriási adattáblában email-jelszó párosok találhatók, közülük több emailhez több jelszó is tartozik, azaz ezek eleve többszörösen hekkelt profilok. Hogy ezek gazdái tájékozatlan (vagy csak trehány, esetleg balszerencsés) felhasználók, azt jól mutatja, hogy az egymilliárd profil 75 százaléka már megtalálható volt a HIBP korábbi frissítéseiben (mint az enyém). Hunt ellenőrzései alapján a bő egymilliárd profil valós lehet, már csak azért is, mert Hunt a saját emailcímét is megtalálta az adatbázisban.

A két forrásadatbázist hekkerek és online csalók által gyakran használt oldalak és szoftverek révén vadászta le Hunt (részletek a blogján), és úgy tűnik, hogy ezeket a feketepiaci listákat kiberbűnözők építgették korábbi adatlopásaikból, amik egyebek között érintették a MySpace, a LinkedIn, a Twitter, a Dropbox, a Yahoo, a Tumblr és az Adobe-termékek felhasználóit (bár mindennek megerősítése még pontosabb ellenőrzésre vár). Ez nagy fogás a HIBP-nek: 39 százalékkal nőtt a júzersegítő oldal adatbázisa, így most már 3,75 milliárd támadható profilt tart számon.

Ezen a ponton nagyon javasoljuk, ezeket a lépéseket:

  • A HIBP-n nézze meg, hogy az emailcíme nem érintett-e adatlopásban.
  • Ha igen, akkor változtassa meg jelszavát.
  • De ne használjunk olyan gyenge jelszavakat, mint az 123456!
  • Pláne ne használjuk ugyanazt a jelszót minden fiókjához, mert ha egy helyről ellopják, máshol is meg fognak próbálkozni vele.
  • Bátran használjunk kétlépcsős azonosítást!

cikkünk az index.hu tecnikai rovatából származik 2017. 05. 06.

Amennyiben szeretnéd a számítógéped megvédeni:

  • ajánljuk a TZteam szakembereit 0614064444 telefonszámnon, vagy egyéb elélrhetőségeiken.

https://tzteam.hu/kapcsolat/

 

  • ha érdekes volt, esetleg nézz körbe a többi cikkünkben:

https://tzteam.hu/hirek/

 

  • vagy nézz körbe a főoldalunkon:

https://tzteam.hu/