Telekomos átverés

Legutóbb 2017 áprilisban történt ilyen próbálkozás, de hullámokban érkeznek a hasonló levelek azóta is.

Hogy segítsünk kiszúrni a csalásokat, most megint megmutatunk kettőt:

Az egyik kamu email így működik:

Első ránézésre akár hivatalos levélnek is tűnhet, de a szokásos árulkodó jelek ezúttal is lebuktatják:

  • A feladó emailcíme csak hasonlít a Telekom hivatalos címéhez, de nem onnan jött.
  • A levél tárgya több mint gyanús "Ez nagyon fontos", nem hivatalos.
  • Az emailben található számlaszám és ügyfél-azonosító kamu.
  • A szövegben keveredik a magázás és a tegezés ("Fizess most"), illetve hiányoznak az ékezetek.
  • A fizetős gomb olyan oldalra mutat, aminek az ég világon semmi köze nincs a Telekomhoz, de próbál arra hasonlítani.
     

Aki mégis rákattint a linkre, a Telekoméhoz ránézésre igen hasonló oldalon köt ki. Látszólag minden működik is, ha például rávisszük az egeret a Készülékek menüpontra, ugyanúgy megjelenik az animáció, mint az igazi oldalon. Csak éppen semmire nem lehet rákattintani a belépőgombon kívül, úgy tűnik, ehhez már lusták voltak a csalók.

Az email azt írta, belépés után részletesen meg lehet nézni a számlát, ehhez képest az adatok (egyébként bármilyen krikszkraksz) megadása után az oldal rögtön az OTP Bank felületére dob – mármint annak másolatára. Hiszen az url itt sem stimmel, és az oldal szövege szintén ékezet nélküli és helyenként magyartalan ("Card neve Holder"). A fizetendő összeg már előzékenyen be is van állítva. A csalók nem az 1 315 forintra mennek, hanem a kamu OTP-oldalon óvatlanul megadott kártyaadatokra.

A másik kamu email nagyjából hasonlóan működik

Ezt már csak azért mutatjuk meg, hogy ilyet is lássunk, ilyenre se kattintsunk. Ahogy a képen is jeleztük, itt is teljesen más oldalt rejt a link, mint amit ígér, és ez már kattintás nélkül is világos:

A legfontosabb tanulság, hogy soha ne adjunk meg semmilyen személyes adatot, ha gyanús emailben kérik. Amúgy is mindig nézzük meg, milyen címről kapjuk az emailt, mielőtt bármire rákattintanánk. Ha pedig valóban fizetési hátralékunk lehet, inkább látogassuk meg a szolgáltató oldalát, ne az emailben szereplő (kamu) linket kövessük.

Frissítés:

A Telekom is írt a csalásokkal kapcsolatban. A levelükben szerepelt még néhány érdekes adalék, ezeket idézzük:

  • "Olyan személyek, cégek is kaptak ilyen levelet, akik egyáltalán nem a Telekom ügyfelei. Az ismerté vált levelek alapján egyértelműen kizárható, hogy az akció kifejezetten a Telekom ügyfelei ellen irányulna."
  • "A csaló levélben szereplő adatok valósak, azonban ismétlődnek, tehát nem személyre szabottak. Ezek vélhetően személyes postaládák feltörésével kerültek a csalókhoz."
  • "A levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása."

Cikkünket az index tech rovatának információi alapján készítettük.

Igyekszünk hasznos információkat érdekes cikkek formájában megosztani a számítógép felhasználókkal.

IDE kattintva elérhető a többi hír az oldalunkon.

Üdvözlettel:

Takács Zoltán