Az internet nem játék

Kedves Szülők, Nagyszülők!

Számítástecnikával foglalkozom és fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet egy gyakran előforduló, gyermekeinket érintő problémára. Nem mindig a kedves oldalát mutatja az internet. A gyermeket nagyon könnyű rászoktatni az okos eszközök nyomkodására, de mi van utána? Felügyeljük őket? Beszélgetünk velük eleget az őket fenyegető veszélyekről? Megtanítjuk nekik, hogyan használják okosan a világhálót? Ezek fontos kérdések.

Már az óvodások is ügyesen kezelik az okoseszközöket.

Ennek következménye, hogy nagyon fiatalon rákapnak a különböző játékokra és az internet használatára is. A fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb és égetően aktuális kérdés. A gyerekek napról-napra otthonosabban mozognak a neten. Előszeretettel igénybe vett alkalmazásaik között nem csupán a tartalmi szolgáltatások megtekintése áll, hanem a chatelés és az e-mail küldés is. Rengeteg lehetőségük van online kommunikálni.

A videómegosztók is veszélyesek.

Az internet bár fantasztikus találmány, az anonimitásából adódóan a bűnözők kedvelt területe. A világháló ideális hely az ismerkedésre. A rossz szándékú emberek más személynek adják ki magukat, tudják hogyan férkőzzenek a gyerekek bizalmába és alig várják az alkalmat a személyes találkozásra. Általában akkorra időzítik mindezt, amikor a kiskorú sebezhető: zaklatott, összeveszett a szüleivel, vagy rossz jegyet kapott. Minden személyes adat, becenév, fényképek, bejelölt barátok, vagy lájk segít megtalálni a hozzájuk vezető utat. Tisztában kell lennünk a veszélyekkel. Sajnos mi felnőttek sem vagyunk mindig megfelelően tájékozottak, így gyermekeinket sem tudjuk jól felkészíteni, praktikus tanácsokkal ellátni.

A megelőzés lehetőségei:

A védelmet legmegfelelőbben a szülői felügyelet és a szoftveres szűrőprogramok nyújthatják. A technikai megoldások azonban sohasem helyettesíthetik a szülő jelenlétét. A szülőknek ismernie kell a gyermek szokásait, játékait és netes barátait. Beszéljünk csemeténkkel a biztonságos internethasználatról. El kell magyaráznunk neki, hogy milyen beállítások mellett lesz kevésbé sebezhető, milyen adatokat adhat meg profilja kialakításánál, a fényképmegosztások miért veszélyesek és mennyire lehet kitárulkozó a világhálón. A gyerekeket meg kell tanítanunk az alapvető bizalmatlanságra.

A TZteam a technikai védelemben tud segíteni.

Adatforgalom figyelő routerek, célzottan működő vírusirtók, meglévő rendszerek védelmének kialakítása, ezekben mind személyre szabottan tudunk tanácsot adni. Keressék fel számítógép szaküzletünket a szokásos elérhetőségeinken.

Érdemes megosztani ezeket az információkat, cikkünk QR kódját lefényképezve, megoszthatóvá válik a tartalom ismerőseinkkel, rokonainkkal, barátainkkal, így ők is olvashatnak a témáról.