Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Miért szükséges aktiválni az office az irodai gépeken?

Miért lehet baj, ha frissül az Office?

Miért kell aktiválni a Microsoft Office programot?

Az mindenkinek teljesen természetes, hogy Word, Excel meg Outlook van a számítógépén. Viszont azzal nincsenek tisztában a felhasználók, hogy a rendszerért fizetni is kell. Persze ezeknek vannak tört, illegálisan feltelepített verziói, és ezeket a rendszer, a Windows 10, amikor lefrissül, azonnal ellenőrzi. Például, hogy az Office-od is hivatalos-e, ezért egy újraaktiválást kér. Ha nem fedezi föl önmagától a rendszer, hogy ez egy hivatalos verzió, mert nem regisztráltunk, amitől automatikusan hivatalos lett volna, hanem csak úgy fel van telepítve, akkor időnként meg fog akadni. Mostanában talán sűrűbben történik meg, mint korábban, mondjuk pár évvel ezelőtt.

Egy csomag ára 80-90 ezer közé tehető euróárfolyamtól függően. Meg lehet venni az Office 365 internetes verzióját is, tökéletesen működik, több számítógépen is tudjuk használni egy bejelentkezéssel. Ha magánszemélyek vagyunk, akkor 2900 Ft körülbelül az ára havonta, és ha kiszámoljuk, ezt érdemes végiggondolni, hogy három évig használunk egy Office-t, a negyedik évben többet fogunk érte fizetni, ha ezt az Office 365-t vesszük, persze cserébe mindig a legfrissebb verziót tudjuk használni, és kapunk egy felhős tárterületet a Microsofttól, ez kényelmes szokott lenni.

Legális office programokat érdemes használni az irodában.

Ráadásul az is előnye ennek az Office-nak, hogy ha éppen nem akarom használni, vagy tudom, hogy több hónapig pihentetem a cégemet vagy egyszerűen csak nyár van, akkor nem fizetek elő.

A vállalkozások életében, a mindennapokban az Office aktiválása, újraaktiválása megakaszthat egy csomó belső folyamatot, a számlázástól elkezdve bármilyen dokumentum készítéséig. Ha az Office-t nem aktiválom, nem tudok megnyitni rendesen egy dokumentumot, nem tudok kijavítani benne semmit, gyakorlatilag amíg nem aktiválom az Office-t, addig áll a munka.

 

Az alternatív, ingyenes Office-ok magánszemélyek számára jól használhatók.

Cégek esetében kicsit más a helyzet. Ha egy egyszerűbb, induló vállalkozásom van, és a dokumentumokat én készítem, nem a sablonok alapján dolgozom, akkor az OpenOffice, a LibreOffice megoldás lehet. Mert ez még mindig jobb, mintha nincs semmilyen szövegszerkesztőnk. Ezek felismerik azt a dokumentumformátumot, amit a Microsoft Office készít, például ugyanúgy lehet létrehozni PDF-et.

 

Akkor szokott fennakadást jelentkezni, amikor az Outlookhoz vagyunk szokva, itt viszont nyilvánvalóan teljesen más levelező van,

vagy ha az Excelben egy komolyabb függvényt használt már valaki, és nekem ezt az Excelt küldi át, akkor az OpenOffice meg tud botlani ennek a fájlnak a kezelésében, vagy esetleg egy olyan Excelt kapunk, amiben van egy Word dokumentum beágyazva, ott aztán általában természetes a fennakadás.

Minden nap használunk a vállalkozásunkban office programokat.

Mégis egy induló vállalkozásnak inkább ajánlanék egy olyan dokumentumkezelőt, amiért nem kell fizetni, vagy csak lehet fizetni – mert ezek is a program telepítésénél szokták jelezni, hogy ha vállalati környezetben használom, akkor már egy fizetős verziót is igénybe vehetek. Én szívesen használnám inkább ezeket az ingyenes Office-okat, mint egy tört Office-t. Azt tudni kell, hogy vállalati környezetben az Office 365 licencelési ára 7-8000 Ft is lehet.

 

A tört, illegális Office-ok azon kívül, hogy összeakadhatnak a frissítéseken, biztonsági rést okozhatnak, és vírus behozatalát is elősegíthetik.

A törésekre általában jellemző, az Office-törésre is, hogy egy másik szerverre viszi fel a feltört Office-okat. És megtörténik az auditálása ennek a számítógépnek, csakhogy nem a Microsoft által, hanem a feltörő programoktól függően általában orosz vagy indiai területeken, vagy sokszor nem is tudjuk az eredeti helyszínt.  

 

De ha engedélyezzük, hogy az interneten keresztül hozzáférjenek a microsoftos mappánkhoz, amin keresztül fut a rendszerünk, ha ahhoz és a dokumentumok mappához is hozzáférnek, akkor mindenünkhöz hozzáférhet egy harmadik fél, aki nem a Microsoft, valós szerződést nem köt minket vele, és elég komoly vírusokat tudnak telepíteni azon kívül, hogy a céges adatainkat elveszik. Sokan mondják, hogy nem, nekem nincsenek titkos dokumentumaim, de azért ha a meglévő dokumentumaimat egyik napról a másikra egy zsarolóvírus a birtokába veszi, és csak pénzért állítják vissza, akkor máris jelentős kárt okoz, és ez csak egy feltörésen múlhat.

 

A Macintosh egy másik világ, ott más az üzletpolitika, hiszen a Macintosh árában benne van az operációs rendszer ára,

azért külön sosem kell fizetni, hogy frissüljön az operációs rendszer. A szövegszerkesztő és táblázatkezelő programok az ő tulajdonát képezik és ezért külön sosem kérnek pénzt. Elég jól működnek, előre megírt sablonokkal, kitűnő betűtípusokkal.

Persze itt is előfordulhatnak az előbbiekhez hasonló elakadások, hogy egy nagyon integrált, eredetileg Microsoftra megírt táblázat összeakadhat a Mac-es változattal. Most éppen vannak olyan ügyfeleink, akik vállalati szinten is Macintosh-ra állnak át, mert egyszerűen jók a garanciális feltételek, jó minőségű gépeket gyártanak, nincs kedvük szoftverlicenszelésre olyan sok pénzt költeni, inkább egy jó gépet választanak. De azért most még elég alacsony százalékban megvalósítható a vásárlóknál.

Az Office ugyanúgy ugyanazt a problémakört jelenti a cégeknek, mint mondjuk egy virusirtó téma, hogy ha nem friss, nem megfelelő, illegális, akkor az komoly problémákat okozhat a vállalkozás működésének. Nem javaslom senkinek, hogy tört Office-t használjon. Az más, ha otthon, a számítógépen az ismerős feltelepített egy ilyet, és ez még működőképes, ott nyilván kompromisszumokat kell kötnünk.

Legális vagy illegális office programot használsz a vállalkozásodban?

Például jó tudni, hogy a Skype már a Microsoft tulajdona, tehát ha a Skype-nak el szeretném indítani az új verzióját, az magával rántja a Windows-frissítést, ami a nem legális Office-programot azonnal meg tudja állítani. Ennek a kézzelfogható következménye, hogy Office kuka, nem működik. Rengeteg időt el lehet tölteni azzal, hogy ilyenkor mit csináljon az ember. Természetesen a Microsoft felajánlja, hogy itt és itt, ezen az oldalon vedd meg, és abban a pillanatban már regisztrál is, hiszen egy Microsoft-fiókkal az e-mail címedhez hozzáfér, a bankkártyádhoz is, hiszen online tudod megvásárolni.

 

Meg kell nézni, hogy a céges Office-ok milyen állapotban vannak, meg hogy legálisak vagy nem legálisak.

Ahol rendszergazdák vagyunk, ott készítünk egy számítógép-auditálást, az egész hálózatot auditáljuk, vagyis végignézzük az összes felhasználót, megnézzük, hogy ki milyen programokat használ, egyeztetünk az ügyvezetővel, hogy ki milyen programokat használhat, és ezeknek a jogtisztaságát megnézzük, ellenőrizzük, igaz, nem vagyunk hivatalos szoftverellenőrző cég, de tudjuk, hogy néz ki egy szoftverellenőrzés.

 

Tehát az ügyvezető rendelkezésére bocsátjuk ezeket az adatokat, és ő eldönti, hogy melyik gépeket zárja ki a hálózatból, hogy melyiken frissíti le a rendszert. Több ilyenünk is van most. Azért 30-40 gépre megvenni egy Office-t, az több milliós tétel, de bérelni is. Nem mindegy, hogy megveszed most 3 évre előre vagy 4-5 évre gondolkozol. Olcsóbbnak tűnik, ha béreled, de akkor 4-5 éven belül fogsz érte többet fizetni.

Ahogy a számítógépet kitakarítjuk évente egyszer, ugyanennek a karbantartásnak a folyamán, nálunk ez benne is van a karbantartási szolgáltatásban, ellenőrizzük a szoftverek jogtisztaságát is, és felhívjuk az ügyfelünk figyelmét arra, ha lejárt a vírusirtója, vagy ha tört programot használ, mert például az előző hétvégén átment hozzá a haverja segíteni, felrakni valamit a gépre, és ilyenkor sokszor sok szemét is észrevétlenül a számítógépre kerülhet– nos, ezeket mi ki tudjuk szűrni.

 

Ha kérdésed lenne vagy elakadtál a frissítés során, örömmel segítünk neked is!

Mi szeretjük a számítógépeket.

 

Csatlakozz Családi vagy Üzleti Klubtagsági rendszerünkhöz, ahol nemcsak a Te, hanem akár a családtagjaid, barátaid számítógépére is vigyázunk.

Nézz körbe, mennyi mindent tudsz elérni most, közel 70% kedvezménnyel! Kattints ide és legyél egy szuper közösség tagja!