Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
MI is a gond a Windows 7-tel

MI is a gond a Windows 7-tel

Pista bácsi, egy kedves, idős úr a szomszéd kerületből. Hosszú éveken át használta számítógépét kapcsolattartásra, hírek olvasására, és régebben Skype-on beszélgetett az unokáival. Egy nap azonban számítógépe váratlanul furcsa dolgokat csinált, majd egyszercsak megállt. Pista bácsi nem tudta megoldani a problémát.

Ez a helyzet nagy csalódást okozott neki, hiszen a számítógép volt az ablaka a világra. A helyzet napokig tartott, amíg egy szomszédja nem ajánlotta neki a TZteam számítógép szervizét. Pista bácsi azonnal felkereste őket, és hamarosan a szerviz egyik szakembere már ott is volt nála. Kiderült, hogy a számítógépen egy elavult windows 7 operációs rendszer volt.

 

A szakember gyorsan felmérte a helyzetet, és javasolta, hogy Pista bácsi váltson egy modern, Windows 11-es számítógépre. A szakember nemcsak beszerezte az új gépet, hanem személyesen beállította azt Pista bácsi igényei szerint. A felesleges ikonokat eltávolította az asztalról, így csak a legfontosabbak maradtak ott, köztük a Facebook és a Messenger alkalmazások, a kereső, Pista bácsi kedvenc sport és hír csatornája. Pista bácsi hamar megszerette az új rendszert, és kezdte preferálni a Messengert a Skype helyett.

Pista bácsi büszkén mesélte, hogy klubtag lett a TZteam-nél, ami azt jelenti, hogy számítógépe folyamatos felügyelet alatt áll, és évente kétszer teljes szoftveres és hardveres karbantartáson esik át. Ezen felül, a szerviz alkalmával Pista bácsi új monitort, egeret és billentyűzetet is vásárolt a TZteam áruházában, hiszen a régi eszközei már nagyon elavultak voltak – még olyan egeret használt, amiben golyó biztosította a mozgást.


Pista bácsi szemében a büszkeség lángja csillogott, amikor arról mesélt, mennyire elégedett az új számítógépével és a TZteam szolgáltatásaival. Elmondása szerint most már sokkal nyugodtabb, tudván, hogy bármilyen probléma esetén számíthat a szerviz gyors és hatékony segítségére.

A története tökéletes példa arra, hogy sosem késő új dolgokat tanulni és elfogadni a modern technológia adta lehetőségeket, még idős korban is. Pista bácsi története biztosan inspirálja majd a többi nyugdíjast is, akik hasonló technológiai kihívásokkal szembesülnek.

Miért ne használjunk régi operációs rendszereket?

A Windows 7 operációs rendszert már nem ajánljuk használni az alábbi okok miatt:

  • Biztonsági kockázatok: A Microsoft 2020 januárjában megszüntette a Windows 7 támogatását, ami azt jelenti, hogy nem kap több biztonsági frissítést. Ez komoly biztonsági réseket hagy a rendszerben, amelyeket a kiberbűnözők kihasználhatnak. A nem frissített rendszerek könnyű célpontok a vírusoknak, kémprogramoknak és egyéb kártékony szoftvereknek.
     
  • Kompatibilitási problémák: A modern szoftverek és alkalmazások fejlesztői már nem tervezik termékeiket a Windows 7-hez, így előfordulhat, hogy az új szoftverek nem futnak rendesen vagy egyáltalán nem kompatibilisek ezzel a régi operációs rendszerrel.
     
  • Hiányzó funkciók és frissítések: A Windows 7 nem rendelkezik a későbbi Windows verziók új funkcióival és javításaival. Ez korlátozza a felhasználói élményt és a rendszer teljesítményét.
     
  • Támogatás hiánya: A Microsoft és más szoftvergyártók már nem nyújtanak technikai támogatást a Windows 7-hez. Ez problémát jelenthet, ha hibák, kompatibilitási problémák vagy egyéb kérdések merülnek fel.

Akkor mire jó egy régi rendszer?  A Windows 7-et csak olyan környezetben javasoljuk használni, ahol nincs szükség internetkapcsolatra, és a rendszer nem érintkezik modern eszközökkel vagy szoftverekkel. Például korlátozott funkciójú, offline munkaállomások esetén, ahol a biztonsági kockázat minimálisra csökkenthető. Azonban még ilyen esetekben is ajánlott a lehető leghamarabb váltani egy modern, támogatott operációs rendszerre.