Használjuk a felhőt?

Javasolt a felhőtárhely használata, mert sokat javít hétköznapjainkon és csökkenti a helyi tárolási területünket. Ez utóbbi leginkább az okostelefonok esetében előnyös, hiszen a felhőben több száz, vagy ezer gigabájtnyi adatot tárolhatunk, és ez messze átlépi a memóriakártyák kapacitását. További előnye, hogy nem érzékeny a külső behatásokra, mint egy USB pendrive, vagy WINCHESTER. Persze legyinthetünk is erre, egészen addig a pillanatig, amíg el nem száll egy merevlemezünk vagy pendrive-unk, örökre elveszítve adatainkat. 

Ha a virusok elől keresünk védelmet, akkor leginkább arra kell odafigyelni, hogy milyen módon szinkronizáljuk a fájlokat.

tzteam-mentés-felhő

Nem sokat ér a mentés, ha már eleve virusos adatokat mentünk. 

Előnyös, ha az online tárhely nincs közvetlenül kapcsolva a fájlrendszerbe, állandóan elérhető mappaként, és a biztonsági mentés fájljait nem tároljuk helyben. Nagyon előnyös, ha a felhőben lévő tárhely kezeli a fájlverziókat. Így ha van olyan verziónk, ami még nem volt vírusos, azt később vissza tudjuk állítani. Nagyon jó, ha a tartalmakat online tudjuk szerkeszteni, és a legfontosabb tartalmainknál élünk is ezzel a lehetőséggel. Nagyon alapos munkával elkerülhető, hogy egy zsarolóvírus belenyúljon a tartalomba. A felhasználónak kompromisszumot kell kötnie és be kell tartania bizonyos szabályokat. 

Azt sem árt tudni, hogy a zsarolóvírus hosszú ideig titokban dolgozhat a gépünkön, és a támadók kitalálhatnak olyan stratégiát, hogy csak jóval a fájljaink titkosítása után kezdjenek el váltságdíjat követelni.

Néhány információ a felhős tárhelyekről:

A felhőtárhelyek közt a legegyszerűbbek csak a mappáinkat szinkronizálják, és minden egyebet a felhasználóra bíznak. Ezzel szemben az operációs rendszerek három nagy gyártója a fájlokon kívül akár rendszeradatokat, beállításokat is szinkronizálnak.

Fontos, hogy mit nyújtanak a szolgáltatók, ne csak az ár befolyásolja a döntést!

A Dropbox például egy egyszerű fájltároló. Pont olyan, mint egy másik mappa a számítógépünkön, azzal az kis különbséggel, hogy amit itt megtalálunk, az a felhőben is fent van. Az online tartalmakat meg tudjuk osztani másokkal, így nagyobb állományokat könnyebben tudunk rakosgatni, mint emailben. Az ingyenes verziónál viszont nincs mentés. Arra is oda kell figyelni, hogy ha az adat az egyik helyen vírusos lesz, akkor a többi szinkronizált eszközön is vírusos lesz. 

Említésre érdemes  a OneDrive, 

főleg a Windowson, ahol gyakorlatilag az operációs rendszer része. A Windows 10 a telepítése után meg is kér minket arra,hogy jelentkezzünk be a OneDrive-ra és adjuk meg a szinkronizálni kívánt könyvtárakat. A OneDrive a képeket is elég jól kezeli, a feltöltéseinket igyekszik különválogatni a készítés helye és a téma alapján.

Az is érdekes lehet, hogy a OneDrive nem önmagában kapható, hanem Office 365 irodai programcsomaggal együtt, tehát aki előfizet rá, az máris sajátjának tudhatja a legfrissebb Word-Excel-Powerpoint-Outlook programokat. 

A Google Drive:

Az internet régi motorosa a Google áll mögötte, és emiatt a tárhely remekül össze van kötve a keresőcég egyéb szolgáltatásával. Az Androidból  automatikusan ide menthetjük el a képeinket. A Gmail levelezésére viszont figyelni kell, amennyiben gyakran küldünk nagy fájlokat, a levelező gyorsan megtelíti a tárhelyünket. 

Manapság a Google adja a legtöbb ingyenes tárhelyet, de nem biztos, hogy ez mindenkinek elég erős érv. Nemcsak a Microsoft termékein felnőtt generációk, de sok esetben a vállalati felhasználók is jobban kiismerik magukat az Office világában, ezért nem mindenkinek a Drive a kényelmes opció. Egyre jobb a kezelőfelülete, de még mindig egy kicsit nehéz navigálni rajta, és az offline szerkesztés sem olyan tökéletes, mint a Microsoft Office programjaival.  A Drive elég erős a csoportmunkában, és sokféle online szolgáltatással összeköthető.

Az iCloud az összes közül a legzártabb rendszer.

Gyakorlatilag csak az Apple felhasználóinak ajánlható jó szívvel, és köztük is csak azoknak, akik a teljes eszközkészletüket az alma gyártójától szerzik be. Az Apple is ad ingyenes irodai programokat a vevőinek, de ezek csak a saját eszközein futnak, még a webes szerkesztők kompatibilitása is korlátozott. Az Apple viszont jelenleg nem a szolgáltatásokból él, hanem a hardverek eladásából, ezért kevésbé nyílt, mint a konkurenciája.

Érdekes lehet a Tresorit:

Ez a szolgáltatás kimondottan az adatvédelemre, a biztonságos tárolásra van optimalizálva. A titkosított tároló legfeljebb tíz eszközről érhető el, és még a linkkel megosztott tartalmakat is jelszóval tudjuk védeni, de az is megoldható, hogy a megadott idő után lejárjon a megosztás, és megint csak mi férjünk hozzá az adott fájlokhoz. 

Ckkünk alapját az index tech rovata szolgáltatta.

A TZteam szakemberei segítenek!

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelő a védelmünk, akkor keressünk fel szakembert. Itt van az elérhetőségünk. 

Klub szolgáltatásunk magánszemélyeknek:

Létrehoztunk egy klubot, ahol a tagok mindennapos számítógépes kérdéseikre kapnak választ és tanácsot. A klubtagságot kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt ajánljuk. Szolgátatásainkat az ország egész területéről igénybe lehet venni.

Ha úgy gondolod, hogy cégednél lehetnek mentési hiányosságok:

Keress meg minket, és válaszd rendszergazda szolgáltatásunkat. Gondoskodni fogunk a hálózat minden eleméről, a vírusok nagy része a gyenge jelszavakon keresztűl jut be a rendszerünkbe.

Ha ezt a hírt megosztod az nekünk jó, mert megismernek minket és az ismerőseidnek is hasznos, mert tanulnak belőle.

Osszuk meg barátainkkal!

Szeretettel

Takács Zoltán