A csalók soha nem alszanak

A home office, az online oktatás és a kereskedelem korlátozásai miatt, ugrásszerűen megnőtt az online rendelések, vásárlások száma. Egészen természetessé vált, hogy amit lehet, házhoz szállíttassunk. Nem is annyira a kényelem miatt, hanem mert elég sok minden így szerezhető be.

Most éppen a telefonunkon lévő adatok akarják ellopni!

Ennek az új életformának csak el kellett érnie a kritikus tömeget ahhoz, hogy megjelenjenek a parazitái. Most éppen a telefonjaink, illetve a rajtuk lévő adataink kellenek nekik.

Persze a TZteam rutinos ügyfelei jól tudják, AZONOSÍTÁS, ADATELLENŐRZÉS NÉLKÜL SOHA SEHONNAN SEMMIT NEM töltünk le. Korábbi cikkünket itt találod a témában!

A csalók főleg a pénzügyi applikációkhoz használt adatainkat akarják megszerezni

 

Vannak azonban olyanok, akik most először találkoznak ilyen aljas csalással, mert csak a járvány idején kezdték el az online rendelést, vagy mostanság kezdtek el egyáltalán komolyabban okoseszközt, számítógépet használni, és még „ártatlanok”: https://tzteam.hu/hirek/soha-nem-keso-elkezdeni/

És ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek épp a rutinjuk, a napi rendszerességgel érkező csomagok, rendelések miatt nem jut eszükbe, hogy van valahol a világban valaki, akinek nincs jobb dolga, mint tönkretenni mások életét. Erről bővebben itt olvashatsz!

Ha tehát olyan üzenetet kapunk, hogy:
Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt: (link)
legelőször gondoljuk végig, valóban rendeltünk-e valamit.
Ha igen, keressük meg a rendelésünket, nézzük meg az összes adatot (cég, ahonnan rendeltünk, szállító cég, telefonszámok, időpont stb.). Azonnal kiderül az igazság.

 

Mit tegyünk most, hogyan szüntessük meg?

Ha viszont mégis nagyon hasonlít, és megnyitottuk, rákattintottunk, letöltöttük, akkor azonnal szüntessük meg az ÖSSZES kapcsolódási lehetőséget (wifi, mobilnet stb.) a telefonon. Kapcsoljuk ki, vegyük ki a SIM-kártyát, kapcsoljuk be a telefont, továbbra is offline, és csináljunk biztonsági adatmentést a legfontosabb adatainkról egy külső adattárolóra…

...és itt egy pillanatra álljunk meg.

Rendszeresen mentsük az adatainkat egy külső eszközre

 

Lehetséges, hogy nem szoktunk mentést csinálni az adatainkról? Hogy a jelszavaktól kezdve a fényképeken át a fontos dokumentumainkkal bezárólag minden csak úgy rajta az okoseszközünkön, és sehol nincs belőlük egy másolat? És a jelszavaink. Ugye nem ugyanazt a jelszót használjuk mindenhova?Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszunk, akkor használjuk ki az alkalmat, és kezdjük el kialakítani új szokásként, hogy rendszeresen másolatot készítünk a dolgainkról. Igen, rendszeresen. És az se mindegy, hogy hova. Nem ugyanarra az eszközre, hanem egészen máshova. És több jelszót találunk ki, amiket – kényelem ide vagy oda – ugyanúgy valahol egészen másholz is tárolunk. Akár felírhatjuk őket egy papírra is, nézd meg hogyan: https://tzteam.hu/hirek/mindenkit-erinthet/

 

Ha mindennel készen vagyunk, megmentettük az adatainkat, akkor farkasszemet nézünk a telefonunkkal, és elindítjuk a gyári beállítások visszaállítását.

Fogjuk fel úgy, hogy kaptunk egy új esélyt, hogy felelősségteljesebben és biztonságosabban használhassuk okoseszközeinket, ami az életminőségünket is javítja, hiszen ma már közhely, hogy az életünk függ az eszközeink állapotától.

 

Ha kérdésed lenne vagy elakadtál, örömmel segítünk neked is! Mi szeretjük a számítógépeket.

Csatlakozz Családi vagy Üzleti Klubtagsági rendszerünkhöz, ahol nemcsak a Te, hanem akár a családtagjaid, barátaid számítógépére is vigyázunk.
Nézz körbe, mennyi mindent tudsz elérni most, közel 70% kedvezménnyel! Kattints ide és legyél egy szuper közösség tagja!

 

 

 

További információk itt:

https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/rendkivuli-tajekoztato-sms-uzenetek-utjan-terjesztett-flubot-kartevovel-kapcsolatban/?fbclid=IwAR0J6T4mrmFHxb_i85hekBlQ_iezobURWhFjT9gINz9jbZdiE6FlFDL9KyQ