Tényleg ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol?

Induljunk ki abból, hogy van egy kedvenc jelszavunk.

Mostanában, amikor az a legfontosabb, hogy legyen wifi és térerő, kevésbé törődünk a biztonsággal. Tudjuk, hogy szükség van adataink védelme érdekében a biztonságos jelszavakra, de nem gondolunk arra, hogy a megszokott egyszerű jelszavaink használata milyen veszéllyel jár. Sokan nem hisszük el, hogy velünk is megtörténhet a baj. Gondos felhasználóként akkor cselekszünk helyesen, ha a hagyományokkal szakítva képesek vagyunk jelszót változtatni. Mindenhol. Más jelszót érdemes használni a facebook-ra, a gmail-re, a számítógépünk és okos eszközeink fiókjaira.

A tendencia manapság.

Vírusok és kémprogramok ügyeskednek bejutni eszközeinkre, hogy megismerjenek minket. Látni akarják a vásárlási szokásainkat és próbálkoznak a kedvenc oldalaink nevében (kamu levelekkel) vásárlásra ösztönözni, hogy adatokat és jelszót gyűjtsenek be tőlünk. Arra már egyértelmű bizonyítékok vannak, hogy nem csak pénzért csinálják. Jól látszik, hogy a károkozás öröme nagy szerepet játszik a jelenlétükben.

Kit érdekelhet a saját családi fotógyűjteményünk?

Rajtunk kívül valószínűleg senkit. Amióta számítógépekkel foglalkozunk idestova 25 éve, főként amióta uralkodó az INTERNET, évente több ezer meghibásodott, vagy vírusos computer és okos eszköz halad át a kezünkön és velük együtt a felhasználók kérdései is. A legtöbben úgy gondoljuk, hogy minket nem érhet semmi baj, hiszen van mentésünk és valamilyen vírusirtónk is. A vírustámadás mégis bekövetkezik, utána nem találjuk a legfontosabb dolgainkat. Miért? Talán mégsem volt elég profi a védelem. Nos, ezért írtuk ezt a cikket is és kérem szépen, aki hallja adja tovább! Készüljünk fel időben és sokkal egyszerűbb lesz az életünk. Ne értsük félre! Nem csak az adataink kellenek a NET-es terroristáknak, hanem az elvesztésükből fakadó érzelmeinken akarnak lovagolni. Óriási károkat okozhatnak, amikor a családi emlékeink vagy fontos jegyzeteink tűnnek el.

A jelszó és a mentés a legfontosabbak?

Természetesen az a legjobb, ha “igazi” mentésünk van, azaz legyen meg az íróasztalunk fiókjában egy hordozható winchesteren minden, ami fontos. Minden. Használhatunk felhőt is a mentéseinkhez. erről bővebben olvashatunk előző cikkünkben

Jó ötlet egy régi jelszót lecserélni?

Egy jó jelszó nem lehet egyszerű, nem lehet egy név és nem lehet egy születési dátum, vagy ezek kombinációja. Nem lesz erős a jelszavunk akkor sem, ha ismétlődő számokat és betűket tartalmaz.  Itt a 25 legrosszabb jelszó (1000-ből), amit messze kerüljünk el.

123456 password 12345 1234567 football qwerty 1234567890 1234567 princess 1234 login welcome solo abc123 admin 121212 flower passw0rd dragon sunshine master hottie loveme zaq1zaq1 password1

Miyen jelszót használjunk?

 A legjobb, ha vegyesen tartalmaz (kis- és nagy) betűket, ideális ha van benne szám (de ne ismétlődésszerűen), valamint írásjelekkel tarkított.

Vigyázzunk az adatainkra!

Legyünk képesek a kedvenc jelszavunkat új jelszóra cserélni. Legyünk képesek minden felületen más jelszót használni. Azok a csibész programok, amelyek kihasználják a szokásainkat és begyűjtik a kedvenc kódunkat, meg fogják kísérelni azt felhasználni a levelezési oldalunkon is és előbb-utóbb hozzá fognak jutni a banki adatainkhoz is. Túl sok a vesztenivalónk!

Hol kapunk segítséget, ha nem annyira értünk hozzá?

Létrehoztunk egy klubot, ahol a tagok mindennapos számítógépes kérdéseikre kapnak választ és tanácsot. A klubtagságot kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt ajánljuk. Szolgátatásainkat az ország egész területéről igénybe lehet venni.

Nálad lehetnek gyenge jelszavak?

Érdemes több energiát fektetni a biztoságos jelszavak kialakítására, mert a mai vírusok egy része a gyenge jelszavainkon keresztül jut be a számítógépünkbe.

 

Ne feledjük el, hogy a baráti körünk vírussal fertőzött gépei, sokszor hatással lehetnek ránk is.

Érdekes lehet a többi cikkünk is? 

Igyekszünk hasznos információkat érdekes cikkek formájában megosztani a számítógép felhasználókkal. A következő helyre kattintva megtalálod a többi hírt itt az oldalunkon.

Mi ezt a módját választjuk annak, hogy megismerjenek minket.

Szeretettel:

Takács Zoltán

TZteam.hu