Megújult a Gmail, és jobb, mint valaha

Hogy tudok az új verzióra váltani?

https://mail.google.com/ oldalon lehet bejelnetkezni.

 

A jobb felső sarokban kattintson a fogaskerék ikonra, majd itt legfelül a Próbálja ki a megújult Gmailt menüpontra. (ugyanitt bármikor visszaválthat a megszokott felületre) 

 

Gyorsabb, egyszerűbb levélkezelés:

Az új verzió tényleg sokat merített az Inboxból, de némileg konzervatívabb, illetve könnyen az ízlésünkhöz szabható úgy, hogy jobban hasonlítson a megszokott Gmailre, és csak a fontosabb új funkciókat emelje át az Inboxból. Ízlés dolga, hogy kinek melyik esik jobban kézre, engem például mindig zavart az Inboxban, hogy túlságosan egy teendőlista sémáját akarja ráhúzni a levelezésemre. Az új Gmail marad a kaptafánál, csak néhány fontosabb elemet örököl át.

Az alapértelmezett mód például segíti a levelek gyors menedzselését. Az emailek csatolmánya már a levél megnyitása nélkül is látszik és közvetlenül kattintható, ha pedig az egeret egy-egy levél fölé visszük (ahelyett, hogy ki kellene jelölgetnünk), jobb szélen megjelennek a legfontosabb funkciók, amelyekkel a levelet gyorsan a helyére rakhatjuk: lehet archiválni, törölni, olvasottnak jelölni vagy elhalasztani.

 

Nem ér rá? Tegye el későbbre!

Az egyik hasznos újdonság a beépített szundigomb, vagyis hogy a leveleket el lehet tenni későbbre, hogy se kerülgetni ne kelljen őket, amikor épp nem érünk rá foglalkozni velük, se ne felejtődjenek el a rohanásban. Ez a funkció is megvolt már az Inboxban, és korábban megmutattuk azt is, hogyan lehet a Gmailbe belebarkácsolni, de az új verzióba végre gyárilag bekerült.

 

Itt Halasztás néven fut és egy kis óraikon a jele. Erre rákattintva egy legördülő menüből lehet előre megadott időpontokat választani, de bármilyen saját dátum is megadható, illetve egy Valamikor a jövőben opcióval határozatlan időre is el lehet süllyeszteni egy nem teljesen érdektelen, de nem is sürgős levelet. A későbbre halasztott üzenetek külön gyűjtve el is érhetők a bal oldalon, az Elhalasztott fülre kattintva.

 

Minden egy helyen

A másik szembetűnő újdonság, hogy az új felületre bekerült jobb szélre egy oldalsáv, ahová a Google bekötötte néhány másik kapcsolódó szolgáltatását: a Naptárat, a Keepet és a valamiért szintén csak angol nevet kapó Tasks feladatkezelőt.

 

Az oldalsávban az ikonra kattintva megnyílik az adott szolgáltatás panelje, és ott is marad, amíg be nem zárjuk. Ezeket nemcsak odabiggyesztették a levelek mellé, hanem szorosan integrálták is a különálló szolgáltatásokat:

 

A naptárban ott helyben meg lehet nézni az események részleteit vagy új eseményt felvenni.
A Keepben a levelezésen belül tudunk új listát vagy jegyzetet hozzáadni vagy meglévőket szerkeszteni. Ha ennek úgy kezdünk neki, hogy meg van nyitva a Gmailben egy levél, a jegyzethez a rendszer automatikusan hozzáad egy linket, amellyel az adott emailre tudunk ugrani, hogy megmaradjon a kontextus, vagyis lássuk, mihez is fűztünk hozzá jegyzetet.
A Tasksban is lehet teendőket létrehozni kézzel, de ha egy emailt áthúzunk ide, automatikusan kreál belőle a rendszer egy új feladatot.
A saját Google-appokon túl néhány külső szolgáltató bővítményei is hozzáadhatók ehhez az új oldalpanelhez.

 

Végre egy rendes feladatkezelő!

Az oldalsáv appjai közül a Tasks a legérdekesebb, mert itt nemcsak az az újdonság, hogy jobban integrálták a levelezésbe, hanem az is, hogy ez a Google első valamirevaló önálló feladatkezelő alkalmazása, amivel réges-régi adósságot törlesztett a cég. A Keepben és a Naptárban is voltak hasonló funkciók, de külön app eddig nem létezett, és a webes változat szinte használhatatlan volt.

 

Most viszont fű alatt rögtön egy különálló mobilapp is érkezett a komoly ráncfelvarráson átesett Taskshoz, ami más feladatkezelőkhöz (még a Microsoft elég nyögvenyelősen fejlődő To-do nevű appjához képest is) meglehetősen fapados egyelőre, de egyáltalán nem rossz irány.

 

 

Szól a gép, ha válaszolni kéne

A Google az új verzióval a Gmailbe is behozta a gépi tanulásra építő okosító funkcióit – vagy ha úgy tetszik, már itt bele akar szólni, mikor és mit írjunk.

Az egyik ilyen az angolul Nudging (bökdösés, esetleg noszogatás) névvel illetett funkció. A lényege, hogy a rendszer igyekszik meghatározni, melyek a fontos levelek, és ha egy ilyennek ítélt email több mint két napja hánykódik kezeletlenül a levéltengerben, a Gmail újra feldobja, hogy biztosan ne feledkezzünk meg róla. A levelek listájában az elhanyagolt fontos levél jobb szélén megjelenik egy sárga figyelmeztetés, hogy nem kéne-e esetleg valamit kezdeni ezzel.

 

A másik ilyen elem a Smart Replies (okos válaszok), amely személyre szabott rövid válaszokat kínál fel a beérkezett levelekre. Ez viszont még mindig csak angolul működik, előcsalni is csak annál a levelemnél sikerült, amelyikben volt angol szó. Ez amúgy szintén az Inboxban mutatkozott be még 2015-ben, tavaly pedig a Gmail mobilappjába is bekerült, de az asztali változatához csak most érkezett meg.

 

Mobilra is jött pár újdonság

A Gmail mobilappjaiban a fenti újítások még nem találhatók meg, de azért mobilon is kapunk néhány apró újdonságot:

A Magas prioritású értesítések bekapcsolásával az app csak a legfontosabb leveleknél szól, hogy ne menjenek agyunkra a folyamatos értesítések.
Ha túl sok hírlevél jön egy helyről, vagy nem is olvassuk el soha az adott feladó hírleveleit, a rendszer ezentúl magától felajánlja, hogy egy kattintással iratkozzunk le.

Cikkünk az index.hu technikai rovatából építkezett. 

 

Szerintünk tök jó!

TZteam

Bármilyen számítógépes kérdés felmerülne, állunk szíves rendelkezésére: