Megtelt a számítógép? Programokkal?!

Manapság már mindent lefényképezünk, akár többször is, egy témát 15-ször, 20-szor is, hogy a megfelelő képet ki tudjuk választani. Ennek köszönhetően rengeteg képet tárolunk. 10, 20, 30 ezer kép összegyűlik pillanatokon belül, amiket egy nagy maszlagban, egy nagy könyvtárban rendszerezettség nélkül tárolunk. És nem akarunk tőlük szabadulni.

De ez csak a probléma egyik fele, amin könnyű segíteni, csak használnunk kell a megfelelő adattároló egységeket (pendrive, külső winchester, felhő stb.).

A probléma másik felét a programok okozzák. Azok a programok, amiket folyamatosan töltögetünk a számítógépünkre, mert úgy hisszük, segítik a munkánkat, az életünket.

 

„Amikor már annyira kevés a hely a gépen, hogy az operációs rendszer is alig tud elindulni, a frissítés pedig reménytelen vállalkozás, az igen kellemetlen. Éppen ezért nem árt folyamatosan tisztában lenni azzal, hogy egyfelől mekkora tárhely áll még a rendelkezésünkre, másfelől pedig melyek azok a programok és alkalmazások, amelyek a legtöbbet foglalják el belőle.”

 

Mert a programok már csak ilyenek. 

Vagyis olyanok, mint az otthoni eszközeink, szerszámaink. Amikre nincs mindig szükségünk (például télen nem kaszálunk), és elrakjuk őket a szekrénybe, a sufniba, a műhelybe, a raktárba.

 

A számítógépünkre töltött programokat viszont általában nem rakjuk el sehova. Ha használjuk őket, ha nem, szépen bekuckózzák magukat egy sokmegányi sarokba, csak hogy foglalják a helyet. Tehetik, mert általában el is felejtjük őket egy idő után. Szereztünk náluk újabbat, jobbat, esetleg már nincs is szükségünk egyikre-másikra. Aztán egyszer csak tényleg köhög, dadog a számítógépünk. Úgyhogy, ha nem mentegetjük őket a számítógépen kívülre, akkor nincs más hátra, mint megkeresni és törölni őket.

 

„A Windows 10-et futtató számítógépeken ezt néhány egyszerű lépésben is meg tudjuk tenni.

  • A Gépházban kattintsunk a Rendszer menüpontra.
  • Válasszuk ki a Tárterület opciót, majd azt a partíciót, amely tárhelyét szeretnénk kezelésbe venni. A listázott tételek közül válasszuk ki az Alkalmazások és szolgáltatások részt.
  • A megjelenő listát a középső legördülő menü segítségével rendezzük méret szerint. Így a legnagyobb kerül majd a legelső helyre, a második legnagyobb a másodikra, és így tovább.”

 

Csatlakozz Családi Klubtagsági rendszerünkben, ahol nemcsak a Te, hanem akár a családtagjaid, barátaid számítógépére is vigyázunk. Nézz körbe, mennyi mindent tudsz elérni most, közel 70% kedvezménnyel! Kattints ide és legyél egy szuper közösség tagja!

 

Az eredeti cikk:

https://m.hvg.hu/tudomany/20201014_windows_10_tarhely_program_alkalmazas_merete?fbclid=IwAR0UX0YRulMiHlLYz-9W6FcLoYOS4xiRqj2trI4GREWE_iivYp3aV2oiIw8