Így kerüld el a nyomtatási hibákat!

Tehát vannak fizikai összeakadások,

amit csak úgy tudsz megoldani, hogy fel kell menned a nyomtató gyártójának vagy márkájának az oldalára, jelen esetben a HP oldalára, meg kell keresned a nyomtatót, és le kell töltened a legfrissebb drivert. Ezek a driverek nem frissülnek automatikusan, főleg nem akkor, amikor ki vannak kapcsolva az automatikus frissítések a számítógépen. Mert egyébként sokszor csak megnehezítik a dolgodat. Tehát az a rövid távú megoldás egy nyomtatási hibára, ha szoftveres probléma okozza, hogy egy új meghajtóprogramot telepít az ügyfél, vagy megkéri a rendszergazdáját, hogy figyelje, és rendszeresen frissítse az ilyen felmerülő hibák után ezeket.

 

Másik gyakori hiba, ami a nyomtatóval kapcsolatos, hogy beszárad a tintapatron.

Ha egy hónapig nem nyomtat egy cég egyetlen egy karaktert sem, akkor a tintafúvókák beszáradnak. Kétféle módon lehet kicserélni: vagy veszünk egy új patront, de hát horrorisztikus összeg egy ilyen nyomtatópatron, vagy egy rendszergazdára, egy hozzáértőre bízzuk. Mi, a TZteam is ki tudjuk takarítani, ultrahangos tisztítási technológiával, vagy csak egyszerűen, mechanikusan letöröljük a nyomtatófejnek azt a részét, amit le szabad törölgetni. Ilyenkor langyos vizes papírral szoktunk használni. De nem elvárható egy ügyféltől, egy könyvelőtől, bárkitől, hogy törölgesse a nyomtatókat, szerintem ez a technikusok vagy a rendszergazdák dolga.

 

Bosszantó hiba, amikor egyszerre 5-10 lapot húz be a nyomtató.

 

A nyomtatók karbantartása folyamán megnézzük a drivereket és a nyomtató állapotát, sőt kitakarítjuk a nyomtatókat, mert a nyomtatóban sok az úgynevezett papírkosz. Ezzel részben összefügg a lap-elakadási hiba, hogy egyszerre 5 vagy 15 lapot húz be, amitől meg is gyűrődik, sérül a papír.

Az ok sokszor egyszerű. A papírt egy tapadós gumihenger szedi föl a nyomtatótálcáról, és ezt a nyomtatótálcát, vagyis ezt a papírbehúzó gumit kell letakarítanunk. Ezt nem langyos vizes papír zsebkendővel, hanem egy speciális anyaggal, amitől újra ragad, és föl tudja szívni a lapot. A bajt az okozza, hogy mikor már nem tapad rendesen a gumi, akkor jobban rányomja, hogy érezze, hogy elindul a papír mechanikai behúzása, és ilyenkor szokott egyszerre 5-6 lapot a fizikai hatás miatt összetapasztva behúzni.

 

Másik érdekes hiba, hogy amikor az ügyfelek papírt vesznek.  

Gyakori hiba, amikor beszárad a tintapatron.

 

A 80 grammos papír a legelterjedtebb nyomtatásra, akkor csak kiveszik a dobozból, és egyből beteszik a nyomtatótálcába. Érdemes egy szétnyitó mozdulatot csinálni a papírokkal, mint a pókerjátékos a kártyapaklival, hogy a sztatikai összetapadást, a feltöltőttséget egy kicsit oldjuk, mert nem csak faanyaggal, hanem mindenféle műanyagokkal dolgoznak ma már a papírgyártásnál, és ezek könnyebben összeragadnak, a szállításnál összecsiszolódnak, illetve tényleg van különbség az olcsóbb és a drágább papírok között.

 

Aztán előfordul, hogy egyik napról a másikra nem tudunk szkennelni a céges központi géppel, a nyomtató-szkennerrel. Mi történhetett?

Hát ugyanaz van, mint amikor a nyomtatóhibákról beszéltünk, hogy egy program lefrissült az operációs rendszeren a háttérben, és az a program, ami eddig a hálózaton kezelte az adatcsomagot, hogy egy szkennelt papír bejusson mondjuk a fájlszerverre vagy a központi tárolóba, az egy biztonsági rést tartalmaz, és mivel ezt betapasztották a Microsoftnál, megint csak egy új drivert kell telepíteni.

 

Egy hálózaton működő nyomtató-szkenner kombinációnak az ügyfél általi piszkálgatása nagy veszélyt hordozhat, mert ő a telepítéskor, ennek a drivernek a keresgetésekor belefuthat olyan oldalakba, ahol adathalász eszközökkel találkozik. Ugyanúgy néz ki, mint egy HP nyomtatódriver, de nem az, hanem csalás, 10 esetből kilencszer biztosan. Ha nem szakszerűen, nem a gyártó oldalán találja meg azonnal a drivert, hanem például a Google keresőjébe írja be, hogy nekem egy HP nyomtatóm van, mondjuk 1020-as, és ehhez szeretnék egy új meghajtóprogramot, nos, az első találatok között biztosan nem a HP gyári oldalán lévő megoldás jelenik meg, hanem egy csalogató, ideálisnak tűnő találat, odakattint, le kell töltenie egy programot, ami majd megkeresi neki a megfelelő drivert, de ez nem egy driver, hanem a védelmi rendszer kapujának szélesre tárása... Mindenképpen a rendszergazdára bíznám ezeknek a frissítését. Ő biztosan tudja, hogy melyik oldalról milyen frissítéseket tölthetünk le.

 

Ha nincs probléma a nyomtatókkal, akkor is érdemes évente karbantartást csinálni rajtuk, a szoftverfrissítéseket követve.

Nézzük át, tisztítsuk meg a papírszeméttől, a tintaszeméttől, a lerakódó poroktól mindenképpen. Ha pedig probléma jelentkezik, akkor persze azonnal cselekednünk kell.

A nyomtatók telepítése egy pontig nem ördöngösség, főleg egy kisebb cégnél kézenfekvő, mert egy gépre rákötik USB-kábellel, pillanatok alatt föl tudják telepíteni hibamentesen. Igen ám, de a nyomtatások minőségére nem figyelnek, és sokszor sokkal több tintát használnak el, sűrűbben kell tintát cserélni, azaz többe kerül az egy lapra jutó nyomtatási költség csak azért, mert nem figyelnek a nyomtatási beállításokra.

 

Pedig általában elég, ha kevesebb tintával, úgynevezett eco üzemmódban, takarékos üzemmódban nyomtatunk, a nyomtatási kép ugyanolyan jól fog látszani, gyorsabban fogja a nyomtató kinyomtatni a papírt, és kevesebb káros anyag keletkezik, egyszóval zöldebb lesz a világ tőle. Tehát extra kiváló minőségben nyomtatni mondjuk egy szerződést értelmetlen, amikor normál vagy economic módon is ki tudjuk nyomtatni.

 

Arra ne számítsunk, hogy a nyomtatógyártó az energiatakarékos üzemmódot automatikusan beállítja, alapértelmezetté teszi, mert neki az az érdeke, hogy az ő patronjából, tonerjéből minél többet vásároljunk. Úgyhogy mi, rendszergazdák mindig azzal kezdjük, az ügyféllel egyeztetve, hogy átállítjuk energiatakarékos nyomtatásra a gépet. Mert nem kell annyi tinta!

 

Ha kérdésed lenne vagy elakadtál a frissítés során, örömmel segítünk neked is!

Mi szeretjük a számítógépeket.

 

Csatlakozz Családi vagy Üzleti Klubtagsági rendszerünkhöz, ahol nemcsak a Te, hanem akár a családtagjaid, barátaid számítógépére is vigyázunk.

Nézz körbe, mennyi mindent tudsz elérni most, közel 70% kedvezménnyel! Kattints ide és legyél egy szuper közösség tagja!