Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Hogyan tudod egyszerűen csökkenti a számítógéped energiafelhasználását?

Hogyan tudod egyszerűen csökkenti a számítógéped energiafelhasználását?

Az első kérdésem arra vonatkozna, szerinted hogyan csökkenthető a számítógépek energiafelhasználása? Hogyan lehet ezt megnézni? Tisztában lenni ezzel, és aztán hogyan csökkenthető az energiafelhasználás?

Ez egy érdekes téma és most több ügyfelünk is megkeresett. A magánszektorból is, meg a céges szektorból is.

A példát úgy kezdeném, hogy ha csak egy egyszerű felhasználót nézek, aki otthon használja a számítógépét, már mit tehet. Ha az ő példáján okulunk, akkor ezt a cégeknél is be lehet vezetni.

Mert ott ugyanúgy egy számítógép van, csak hússzor. Mindegyiken meg lehet takarítani egy csomó energiát. A jellemző az, hogy valakinek van egy régebbi számítógépe, egy asztali számítógépe, ami ugye nem laptop, hanem az a doboz külön monitorral. Az azért több energiát tud fogyasztani.

Akkor is, ha régebbi, akkor is, ha újabb. Ezeknek a számítógépeknek az operációs rendszerében, a Windowsban lehet különböző beállításokat készíteni. Itt lehet energiatakarékossá tenni a működést. A laptopoknál is így van! Tehát a laptopoknál is lehet csökkenteni – ugyanúgy Windows fut ezeken a laptopokon – az energiafelhasználást. Annyit fog eredményezni, hogy ezt ügyesen át tudjuk kapcsolni, egy picivel lassabban fog reagálni a számítógép. Ha elindítok egy programot, például egy internetböngészőt - a legsűrűbben ezt szoktuk tenni - lehet, hogy nem abban a pillanatban villan be a képernyőre az internetböngésző, hanem lehet, hogy kell egy vagy két másodpercet várni. De a teljesítménye, a teljesítmény felvétele jóval alacsonyabb lesz a számítógépnek. Ez egy sima beállítás.

Az lehetséges, hogy a korábbi gépek, például az öt-tíz évvel ezelőtti számítógépek, laptopok, vagy felújított számítógépek, laptopok esetében, az energiafelhasználás – mivel ez korábbi technológia – sokkal magasabb, mint mondjuk az egy-két éve megjelent számítógépekhez képest?

Abszolút! Hiszen az újabb technológiák már egészen másképpen vannak felépítve. Itt a jóval alacsonyabb teljesítményfelvételre figyeltek a gyártók. Ezek újabbak, drágább technikák. A mi ügyfeleink között – kb. 10.000 ügyfelünk van – jóval kevesebb olyan van, akinek már a legmodernebb technikája van.

Itt azért hozzá kell nyúlni a régi számítógépek beállításához, nem lehet tudni, hogy kinek éppen milyen beállítása van otthon. Tudunk erre módszereket, hogy meg tudja nézni a felhasználó, néhány kattintás során vagy esetleg tud segítséget kérni a szakértőnktől, aki megnézi, éppen milyen a beállítása. A villanyszámlából ki fog derülni.

Tehát ha valaki sokat ül a számítógépe előtt, akkor teljesen egyértelműen tudja mérni, egy gyengébb teljesítményfelvétel esetén, vagy gyengébb áramfelvétel esetén, pontosan fogja tudni, hogy a villanyszámlán mennyi lesz a különbség. Hiszen a villanyszámla meg fog érkezni.

Az egy érdekes területe az IT-eszközöknek, hogy amelyek akkumulátorral rendelkeznek, azok feltölthetők. Azokhoz nem szükséges folyamatos áramellátás, mint mondjuk egy asztali gép esetében. Ez azt is jelenti, hogy energiafelhasználás szempontjából gazdaságosabbak az ilyen típusú eszközök – tabletek, mobiltelefonok, laptopok – tehát ez valószínű?

Ha már az ember rendelkezik egy laptoppal, akkor egyértelműen jó lenne, ha úgy használná, hogy feltölti két, három, négy, öt óra alatt a laptopját, kihúzza a töltőből és kihasználja az akkumulátor adta lehetőségeket. Tehát elhasználja az energiát, ami az akkumulátorban van.

Így lenne jó most használni, de nem ez a jellemző. Az a jellemző, hogy a laptop be van dugva nonstop a falba. Otthon használjuk a konyhában vagy bármelyik helyiségben. Egyébként az akkumulátort is tönkreteszi. Vannak gyártók, ahol két év alatt teljesen, egy vadi új gépnél is így tönkre lehet tenni egy akkumulátort. Vannak olyanok, ahol lehet, hogy öt évig még az aksi bírná.

Most ez az a pillanat amikor erre érdemes odafigyelni és ezeket az akkumulátorokat kihasználni!

Magyarán az egyik jó tanácsod az, hogy akinek van régebbi laptopja és nagy valószínűséggel az akkumulátor már nem bír több órát, pl. akár fél óra után lemerül, akkor legalább annyit tegyen meg, hogy akkumulátorcserét kér?

Igen, az nem rossz ötlet! Azért azt meg kell vizsgálni, hogy mikori a gép. Érdemes-e benne akkumulátort cserélni, vagy helyette egy számítógép-korszerűsítést csinálni. Azt tudom most, egyértelműen látszik és a hírek is ezt mutatják, már a nyár közepén látjuk, hogy elindult meredeken felfelé ennek a technikának az ára. Úgy, ahogy a tűzifa is elfogyott a fatelepekről, ugyanúgy az akkumulátorok is kezdenek elfogyni. Én megvizsgálnám, hogy milyen állapotban van a gyári akkumulátor. Ez a vizsgálat marha egyszerű.

A számítógép fel van töltve, ezt lehet látni. Be van dugva egy napig a konnektorba. Kihúzom szépen a töltőjéből, semmi mást nem csinálok, csak kattogok ahogy szoktam. Egyszerűen meg kell mérni valamilyen óra segítségével, éppen mennyi a teljesítménye, kapacitása ennek az akkumulátornak. Azaz, meddig tudom használni és mire tudom használni.

Itt megint nagyon fontos az energiabeállítás. Ha úgy van beállítva az akkumulátor, a laptop teljesítménye, hogy nagyon gyors legyen, ami a csövön kifér, akkor nagyon gyorsan fog merülni az akkumulátor, hiszen non-stop minden energiája fókuszálni fog a számítógép teljesítményére, és le fogja szívni az akkumulátort. Abban az esetben, ha be van dugva a falba, és olcsón vesszük az áramot, nem számít. Most számít!

Én most azt csinálnám, hogy visszavenném a gépek teljesítményét. A leggyorsabb gépet is szépen vissza lehet fokozni. Lehet úgy optimalizálni, hogy akkor hozza ki a maximum energiát magából, amikor éppen valami olyan alkalmazást használok, ahol nekem nagyon fontos, hogy gyors legyen és gördülékeny. Különben visszavenném a teljesítményét, és ezzel az akkumulátor működési idejét ki tudom nyújtani nagyon szépen.

Egy dolgot tegyünk akkor tisztába a fejekben. Az, hogy egy számítógép, egy laptop mekkora energiafelvétellel működik, az nem csak azon múlik, hogy mondjuk milyen élettartamú akkumulátorról, mennyire leharcolt aksiról van szó, mennyire régi a gépünk. Hanem arról is, az is befolyásolja, hogy milyen alkalmazásokat használunk, illetve az, hogy az energiafelvétel vagy az energiafelhasználás hogyan történik a számítógépünk esetében. Tehát mondjuk, akinek van egy tervező gépe, ott is lehet energiát, energiafelhasználást csökkenteni azzal, ha optimálisabban van beállítva a számítógépe?

Abszolút! Régóta így kellett volna csinálni. Most rá vagyunk kényszerítve, hogy így csináljuk.

Otthoni felhasználó esetén mit tudsz javasolni? Te mit gondolsz akár asztali, akár hordozható gép esetében?

Nagyon egyszerű a javaslatom. Ha a felhasználó hozzá tud férni ezekhez a beállításokhoz, legyen szíves, próbálja ki: húzza le, vagy állítsa be a leggyengébb teljesítményre, vagy kérjen meg valakit, aki segít beállítani alacsony teljesítményűre a gépet. Nézze meg, ő ezzel hogyan tud megbarátkozni.

Kicsit olyan, mint amikor hazamegyünk mostanában. Nem tudom, te hogy vagy ezzel Laci... Lekapcsolom a lámpákat, amiket a gyerekek felkapcsolva hagytak. Sőt leültünk, beszélgettünk erről. Most aztán tényleg beszélgettünk róla, hogy mit használjunk, a számítógépet kapcsoljuk ki, amikor eljövünk onnan. Igen, szóval ezt előbb kellett volna megcsinálni.

Akkor azt mindenképpen fontos látnia, tudnia a felhasználónak, hogy milyen állapotban van a számítógépe. De nem csak hardveresen, hanem nyilván szoftveresen is. Hiszen ez is befolyásolja. Utolsó kérdésem: mit javasolsz most?  Mit tegyenek azok akiknek van, akár irodai, akár otthoni gépe, esetleg több felhasználója egy számítógépen, annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a gép/gépek energiafelhasználását? Magyarul mennyi áramot fogyaszthat, takaríthat meg, ami természetesen befolyásolja majd a havi rezsit?

Mi rendszergazda szolgáltatással is foglalkozunk, nem csak számítógép-szervizzel. Nagyon érdekes, hogy mondjuk 10 ügyfelünkből 3 ugyanazzal a kérdéssel keresett meg. 10-50 számítógépes hálózatokat üzemeltetnek. És pontosan ugyanazzal hívtak fel, hogy „Zoli, hogyan tudnánk csökkenteni ennek a rengeteg gépnek az energiafelhasználását?"

Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolgunk.

Mi kiküldjük a rendszergazdáinkat, és segítünk a felhasználóknak. Nyilván, ahol 30-40 számítógép van, ott hihetetlen különbség lesz a fogyasztásban. Lehet, hogy a számlában ez most nem fog látszani, de egyébként látszana, ha nem állítanánk át ezeket a gépeket. Gondolom, jó ötlet lenne, a maradék hét cégnek is elmondani, hogyan lehetne ezeken a beállításokon változtatni. Van, aki ezt nem tudja. Teljesen más iparban dolgozik, máshol jár a feje. Megragadunk minden lehetőséget; ez a veled való beszélgetés is ilyen lehetőség arra, hogy eljusson az információ felhasználókhoz.

Ha minket megkeresnek, mi segítünk a hétköznapi, otthoni felhasználóknak is, ugyanúgy segítünk ahogy a céges felhasználóknak is. Egyszerűen ebben most van gyakoroltunk, eddig is volt, de most hirtelen életbevágó téma lett. Ahogy a covid berobbant itt pár éve, most ez az energiamizéria robbant be. Alkalmazkodunk a helyzethez. Tudunk ebben segíteni!

Nagyon szépen köszönöm, Zoli, hogy beszéltünk ebben a témában, és hamarosan folytatjuk egy másik témával. Sziasztok!