A kártevők soha nem adják fel

Az egyik ügyfelünk kapott egy Messenger-üzenetet, amiben egy YouTube-os videó linkje volt. Rákattintott, átment egy Facebooknak látszó oldalra, ahol be kellett írnia a felhasználónevét és a jelszavát. Amint megtette, hibaüzenettel elszállt a program.

Gyorsan felhívta az ismerősét, aki küldte a videót, hogy mi is volt ez pontosan. Persze kiderült, hogy ő semmilyen videót nem küldött. Na, ekkor gyanússá vált a dolog.

Joggal. Ez az oldal ugyanis nem Facebook-oldal volt, nem egy YouTube-videó forrása, hanem egy úgynevezett adathalász oldal.

 

„A továbbított link formájában érkező üzenetben nincs más, csak egy videónak tűnő hivatkozás. Ami bár lejátszási ablaknak néz ki, rákattintva nem videó nyílik meg, csak egy weboldal, ahol egy kamu nyereményjáték található.

Családi Klubtagság

Azon már semmiképpen nem szerencsés kattintgatni, mert amellett, hogy a weboldal által kért engedélyek megadásával saját Facebookját is megfertőzheti az ember, a felület személyes adatok ellopására, valamint kártékony programok telepítésére is alkalmas.”

 

Akárkitől, akár ismerőstől kapunk valami gyanús nevű videót, ne kattintsunk rá!

Ha mégis rákattintunk egy ilyen videóra vagy egy érdekességre, egy e-mailben kapott bármire, ne adjunk meg jelszót. Ne adjuk meg se a Facebookunk, se a bankkártyánk, se semmilyen jelszavunkat ne adjuk meg sehol, nincs rá szükség. Ha egyszer már bejelentkeztünk a számítógépen ebbe a programba, akkor benne vagyunk, akkor nem kéri el még egyszer az adatainkat. Ezek az adathalász eszközök így nem fognak működni olyan nagyon egyszerűen. Ha tehát kaptok egy ismerőstől egy videót, és meg akarjátok nézni – akkor se üssetek be jelszót. Inkább beszéljetek egy informatikussal, ha van számítógépes ismerősötök, akkor keressétek meg, de az a legegyszerűbb, ha az ismerősötöket konkrétan megkérdezitek, hogy mit küldött és miért küldte.

 

Az is előfordul, hogy valaki csak egy olyan értesítés kap egy ismerősétől, miszerint az visszavont valamit. Ilyenkor arról lehet szó, hogy az ő fiókja is megfertőződött, csak amikor az illető észbe kapott, hogy a vírus szétküldte magát ismerőseinek, akkor elkezdte törölgetni a kártékony üzeneteket.”

 

Képzeljétek el, ha a Facebook-oldalatok jelszavát használjátok a gmailhez vagy a banki rendszeretekhez!

Ha valaki hozzáfér a Facebook-jelszavatokhoz, akkor az a valaki, mindegy, hogy szemétségből vagy kíváncsiságból, ki fogja próbálni a gmailes oldalon a belépést, és ki fogja próbálni sok más felületen. Könnyedén megtippeli a felhasználóneved, hiszen az általában az e-mail címed vagy valami hasonló, és a jelszód pedig az, amit nemrég megszerzett.

 

„Akinek a Facebook-fiókja már megfertőződött, annak azt ajánljuk, kattintson a Facebookon – bejelentkezés után – a Beállítások menüpontra, majd az elé táruló lehetőségek közül válassza ki az Alkalmazások és webhelyek pontot. Itt lehet áttekinteni az aktív alkalmazásengedélyeket, melyek közül érdemes kijelölni minden olyat, amelyről nem vagyunk biztosak, hogy szükségünk van rá. Az érintett engedélyek a kijelölésük után az Eltávolítás gombbal törölhetők.”

 

Mi szeretjük a számítógépeket.

Csatlakozz Családi Klubtagsági rendszerünkben, ahol nemcsak a Te, hanem akár a családtagjaid, barátaid számítógépére is vigyázunk. Nézz körbe, mennyi mindent tudsz elérni most, közel 70% kedvezménnyel! Kattints ide és legyél egy szuper közösség tagja!

 

 

Az eredeti cikk:

https://m.hvg.hu/tudomany/20201111_nezd_mit_talaltam_facebook_messenger_virus?fbclid=IwAR3BcCpMVRn3zcuW5K0rTfSzQV9PFGSxsSZtk4kR9PFFkjrNikAeI14GwYk