Leállt a Facebook, az Instagram és a Messenger is

A Facebook nem kommunikált eddig semmit a hiba okáról, mindössze egy szűkszavú közleményben tudatták, hogy tudnak a problémáról, és rajta vannak a megoldásán. A Twitterre posztolt szöveg szerint tisztában vannak azzal, hogy „néhány embernek problémái vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésében”, és dolgoznak azon hogy a lehető leggyorsabban helyreálljanak a dolgok. Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója magyar idő szerint este tíz körül azt posztolta szintén a Twitterre:

Hálózati problémákkal küzdünk, a csapataink a lehető leggyorsabban igyekeznek megkeresni és megoldani a hibát.

Hálózati szakértők szerint a hiba komolyságára utal, hogy milyen hosszú ideje képtelenek a mérnökök megoldani, illetve hogy az egész világon érintettek a Facebook szerverei. Az ugyanakkor kizárható, hogy hekkertámadás történt volna. A New York Times a Facebook két, magát megnevezni nem kívánó IT-szakértőjére hivatkozva azt írta: az érintett alkalmazások rendszerei túlságosan eltérőek ahhoz, hogy egy támadás hatására egyszerre álljanak le.

A probléma nemcsak Magyarországot érinti, Globális jelenség.

  • A Facebook azt írja közleményében, hogy tud a sok felhasználót érintő problémáról, és azon van, hogy mielőbb helyreállítsa a szolgáltatásait.
  • Több ügyfelük jelezte, hogy Magyarországon gondok vannak a Digi, a Vodafone és a Telekom internetszolgáltatásával is.

A Telekom a Twitteren ezt írta:

Szia! Őszintén sajnáljuk a kellemetlenséget! A jelenleg tapasztalható lassulások, leállások, sajnos összefüggenek a nagy mennyiségű terheléssel, ami a közösségi alkalmazások leállásából adódik.

Ritkán fordul elő, hogy ilyen hosszú ideig tartó kimaradást szenvedjen ekkora tech-vállalat, mint a Facebook. Legutóbb áprilisban volt hasonlóan nagy kiterjedésű leállás. Az ideges felhasználók és a kárörvendő nem felhasználók a Twitteren számolnak be a sokak számára frusztráló helyzetről.

Leállt a Facebook, az Instagram és a Messenger is. Nem működik a Facebook, az Instagram és a Messenger, de még a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sem. 

 

A domain neveket (például facebook.com) a DNS-szerverek fordítják IP-címekké. Az IP-címek alapján juttatják el a routerek (útválasztók) az adatot a felhasználó eszközétől például a Facebook szervereihez eljutni. A routerek leegyszerűsítve úgy működnek, hogy ismerniük kell, merre küldjék az adott adatcsomagot, erre vannak különböző módszerek, protokollok, egy igen elterjedt ezek közül a BGP nevű.

Legegyszerűbben a postahivatalokhoz hasonlíthatjuk ezt a kommunikációt, tehát nem kell a teljes utat tudni ahhoz, hogy hogyan jut el egy csomag a Facebookhoz, mindig csak a „jó irányba kell küldeni”, és a többit majd a következő állomás (postahivatal) intézi.

A Facebooknak van egy csomó IP-címe, ezek az IP-tartományokban vannak, és ezeket az IP-tartományokat hirdetik a BGP-protokollon keresztül, hogy a routerek tudják, merre kell keresni a Facebook szervereket. Ez a hirdetési procedúra nem működik most, ezért blokkolódik a teljes kommunikáció, mert a világ routereinek fogalma sincs, merre kellene keresni ezeket a címeket.


Világszerte jelezték a felhasználók hétfő este háromnegyed 6 körül, hogy nem elérhető számukra a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp nevű üzenetküldő sem, sőt, egyes felhasználók szerint az Oculus rendszere is érintett.

A DownDetector szerint a probléma az egész világon fennáll a legtöbb felhasználónak, akik számítógépen böngészve „Server Error” üzenetet kapnak. Az applikációk viszont továbbra is működnek, csak éppen friss posztokat nem töltenek be, és interakciót sem engednek.

 

Frissítés 20:56-kor: A Facebook és szolgáltatásai már több mint három órája elérhetetlenek. Szöllősi Gábor IT-szakértő egy Twitter-bejegyzésben így írt a leállás okáról az alapján, amit bizonyosan tudni lehet, illetve megemlített egy azóta törölt Reddit-kommentet is, amit egy Facebook-alkalmazott írt.

 

A HVG ezt írja:

Története egyik legkomolyabb leállását szenvedi el épp a Facebook. Ahogy arról korábban beszámoltunk, magyar idő szerint 18 óra magassában a közösségi oldal mellett leállt a Messenger, a WhatsApp és az Instagram is.

Bár a Facebook nem sokkal később jelezte, már dolgoznak a hiba elhárításán, könnyen lehet, hogy ez még eltart egy darabig. A The New York Times úgy értesült, a leállás a cég belső kommunikációs platformát, a Workplace-t is érinti, ami megnehezíti a munkát. A dolgozók állítólag külső e-maileket sem kapnak, ami szintén lassítja a javításai folyamatot. Az Engadget kereste a vállalatot, de egyelőre nem kaptak választ.

Története eddigi legnagyobb leállását 2019 márciusában szenvedte el a Facebook, akkor napokon át küszködtek a cég szolgáltatásai.

Ezt Írja az INDEX:

A magyar GDP egyharmadával zuhant a Facebook értéke a leállások miatt.

A Facebook-részvények árfolyamának alakulása az elmúlt napokban
Fotó: TradingView
 

Meredeken zuhannak a Facebook részvényei, miután magyar idő szerint hétfőn, 18 óra előtt néhány perccel leállt az összes szolgáltatás. A Facebook mellett a tulajdonában lévő Instagram, Messenger és WhatsApp szolgáltatásai is összeomlottak – állítólag szerverhiba miatt.

És a Telex-től is jön infó:

A világ routereinek fogalma sincs, merre kellene keresni a Facebook szervereit. Mark Zuckerberg már eddig 7 milliárd dolláros kárt szenvedett el az összeomlás miatt.

 

 

 

Mindenesetre érdekes a helyzet.... ilyen és ehhez hasonló "nagy megállásokhoz" hozzá kell szoknunk. 

A TZteam várja az észrevételeket a helyreállással kapcsolatban.
Minden tájékoztatást cikkünkben olvashat.

A ciikünk tartalmát a legnépszerűbb Magyar és külföldi hírportálok adataiból ollózzuk össze és időnként hozzáfűzzük a véleményünket.

Hétfőn éjfélkor újra elérhetővé váltak a legnépszerűbb közösségi oldalak.

Vége a Twitter pár órás népszerűségének a Facebook-felhasználók között, újra betöltenek a Facebook-csoporthoz tartozó közösségi oldalak, a Messenger és WhatsApp üzenetküldő is. Újra lehet posztolni, lájkolni, kommentelni, megosztani.

Itt még érdemes tovább nézelődni, mert tanulságos dolgokat olvashatunk.

Üdvözlettel:
TZteam