iskolakezdés új számítógéppel

Mutatunk pár szempontot, ami alapján érdemes számítógépet választani.

Új vagy használt gép?

Döntsön a pénztárcánk. Az asztali számítógépek esetében az alkatrészek cseréje, karbantartása, tisztítása olcsóbb. A jelenleg forgalomban lévő, külföldi cégektől felvásárolt használt gépek elég nagy teljesítményűek, tehát 3 éves korukban sem tekinthetőek elavultnak. Itt beszélnék le mindenkit arról, hogy idegentől, vagy kéz alól vegyenek számítógépet. Inkább keressenek egy megbízható szervízt vagy üzletet, ahol garanciát vállalnak az újra forgalomba hozott gépekre. Manapság már elérhetőek jó teljesítményű felújított laptop-ok. Bármelyiket is választjuk, például egy 120 GB-os SSD-vel lenyűgöző sebesség változást lehet elérni.

Asztali PC, LAPTOP esetleg TABLET?

Kevesebb pénzért sokkal erősebb és hosszab távon jól működő asztali gépeket, vagyis PC-ket lehet venni. A LAPTOK-ok elsősorban hordozhatóságuk miatt terjedtek el és már elég gyors gépek közül választhatunk, de ezt meg is kell fizetni. Figyelni kell azonban az időszakos karbantartásukra, mert sokkal hamarabb van hatással rájuk a por és minden egyéb szennyeződés, mint az asztali gépek esetében.

Strapabíró robosztus, vagy szép és olcsó?

Jogosan merülhet fel a kérdés bennünk, hogy mitől ilyen olcsók az olcsó laptop-ok. Erre a kérdésre szívesen válaszolunk, de ez egy külön cikket érdemel, úgyhogy majd visszatérünk rá.

Windows, Linux vagy MacOS?

Érdemes azt az operációs rendszert választani, amit jól ismerünk, és az is fontos, hogy az iskolában használt összes szoftver fusson rajta. Az operációs rendszer a gép várható árát is meghatározza. 

Érdemes erős processzorra alapozni a gépet?

A házi feladatok általában kis terhelést jelentenek a számítógépnek. Válasszunk úgy, hogy később az összetettebb feladatok elvégzésére is alkalmas legyen. Laptop vásárlása esetén, különösen fontos a processzor teljesítményére odafigyelni. Az Atom és Celeron típusú processzorral készített gépeket kerülni kell, mert mindkettő egyaránt alkalmatlan a használatra egy vírusirtóval telepített számítógépen.

Nem érdemes spórolni a RAM-on!

4GB legyen a minimum, ennél kevesebbel már akadozhat a munka. Azt is figyelembe kell venni, hogy évről évre nőni fog az alkalmazások memóriaigénye. Egy weboldal megnyitása például a Chrome böngészőben akár 100-300MB memóriát is elhasznál, és nem ritka hogy egy-egy weboldal 800+ MB RAM-ot is megeszik.

Meddig jó egy számítógép?

A legolcsóbb számítógépek maximum néhány évre szolgálják ki lelkes felhasználójukat. Egy közepesen erős gép esetén, 3-5 év után el kell gondolkoznunk a cserén. Persze, ha a pénztárcánk is engedi, akkor egy erősebb gép a legújabb operációs rendszerrel, megfelelő karbantartás mellett, akár 6-8 évig is vígan üzelmelhet. A gép építési minősége is fontos. Találkozunk olyan új laptopokkal, melyek zsanér szerkezete olyan silány, hogy egy-két éves korában már jelentkeznek a minőségéből adódó hibák. Nyeklik-nyaklik, kilazul, megreped a kijelzője. Évekig ezt a gépet kell majd használni, így előnyös, ha ez idő alatt nem esik szét. Vásárlás előtt és közben arra kell még odafigyelni, hogy a kereskedők milyen garanciális és visszaviteli lehetőségeket biztosítanak.

Miért van szükségünk jó számítógépre?

Annyira sok dologhoz kell már a számítógép. Bár a lexikális tudásnak még mindig nagy értéke van, mégis fontos, hogy egy jó számítógépen könnyedén keressünk hasznos és hiteles forrásokat az interneten.

Abban segítünk, hogy könnyebb legyen választani.

Fontos a szakember véleménye. Nem kell minden esetben méregdrága laptop-ot vennünk gyermekünk részére. Szerencsére a lehetőségek tára hatalmas. Tervező mérnöknek, grafikusnak, vagy éppen zenésznek készülő tehetséges fiatal részére is más és más számítógépet ajánlunk.

Itt kapok megfelelő számítógépet?

Igen! Nálunk biztosan. Úgyhogy, ha bármi kérdés felmerül a témával kapcsolatosan, mi szívesen válaszolunk. Az alábbi elérhetőségeken keress minket telefonon, vagy üzletünkben személyesen. 

 

 

 

Keress fel minket telefonon vagy gyere el üzletünkbe!